Tomatpaj
För några år sedan var jag och en vän på Tomatens hus i Vallåkra och fikade, där delade vi på en stor bit av husets tomatpaj (vi skulle ha plats för tårta också…). Vi tyckte att pajen var vansinnigt god och spekulerade en del om receptet och ingredienserna. I somras blev jag sugen på att göra en tomatpaj och jag surfade runt för att hitta ett liknande recept. Jag tror att receptet nedan är ett gott försök, den blev verkligen god. Perfekt att ha på buffebordet eller som en smårätt till grillat när man är många. Denna paj kommer jag att göra många gånger.
8-10 personer på ett buffebord
Ingredienser
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmöjl
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk iskallt vatten
Sås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
6 tomater eller 1 burk krossade tomater à 400g
1 dl grovhackad basilika (ca 1 kruka)
2 msk tomatpuré
Fyllning
1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former
knappt 1 tsk salt
2 tsk torkad timjan eller mostvarande mängd färsk
1 msk olivolja
Några kvistar färsk timjan till dekoration
Steg för steg
- Pajdeg: hacka snabbt mjöl och smör till en gryning massa, tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg att vila i minst 1 h i kylskåp eller över natten, om du har ont om tid så ägg i frysen ca 15-20 min.
- Börja med såsen. Skalal och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
- Skålla tomatera (Doppa i kokande vatten några minuter tills skalet börjar spricka). Dela tomatera i 5 delar och lägg dem tillsammans med löken i pannan.
- Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 30 min. Smaka av, låt svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ut den kylda degen i en pajform (ca 27 cm i diameter). Nagga med en gaffel och förgrädda i 15 min. Så här lång kan pajen förberedas.
- Fyllning: Bre ut såsen i ett jämt lager på pajens botten. Halvera tomaterna och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och nymald svarpeppar.
- Grädda i 30-45 min eller tills tomaterna bubbla och fått fin färg.
- Servera pajen varm eller ljummen med Chèvrekräm (Chèvre, creme fraishe och lite honung) och en fräsh grönsallad.
Receptet hittade jag på ICA.
Senaste kommentarer