Tomat-Chutney på gröna tomater
I år har jag även gjort gröna tomat chutney från ett recept som jag har hittat på Sveriges Radio. Chutneyn passar bra till stekt kött och fisk samt till kraftiga ostar.
Ingredienser
1 kg gröna tomater
250 g råsocker
1-2 msk honung
4-5 vitlöksklyftor
1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)
2 tsk färsk riven ingefära
2 limefrukter (rivet skal och saft)
1½ dl vitvinsvinäger
½ tsk stött kardemumma
2 bitar hel kanel
Steg för steg
- Skär tomatern ai grövre tärningar och lägg tillsammans med resten av ingredienserna i en gryta.
- Koka upp, sänk värmen och låt det småputtra i 1 timme, rör om då och då.
- Smaka av och se om sötman och syran stämmer.
- Om man har kanelbasilika hemma kan man låta stjälkarna koka med en stund för extra god smak, dessa skall plockas bort när chutneyn har kokat klart.
- Häll upp i väl rengjorda burkar uppvärmda till 100 grader och förslut genast.
- Låt chutneyn mogna i 1-2 veckor.
Senaste kommentarer