Blommig fredag – Skönhet i det lilla

Du gillar kanske också...

30 svar

 1. Instämmer, särskilt gällande Biokovo-nävan. Sedan gillar jag fjällkåpan som utfyllnad. Mycket vacker med silver-baksida och mycket beskedligare än den vanligare jättedaggkåpan.
  //Helene

  • Charlotte skriver:

   Ja, vad fin fjällkåpan är, den har jag inte sedan tidigare. Får köpa mig några exemplar och sätta på tillökning. Tack för tipset!

 2. Anette skriver:

  Har lite oreda bland mina olika flocknävor. Nu lockar du mig att studera dem lite närmare, för de är verkligen egenartade.
  Glad över att se gräslöksblommorna, jag uppskattar dem också.
  Trevlig helg!
  Anette

  • Charlotte skriver:

   Nävorna är jättefina och även att de får en fin höstfärg gillar jag. Hoppas helgen var skön och nu är det inte långt kvar till nästa 😉

 3. Marika skriver:

  Hej Charlotte!
  Nävorna är så söta, har lite olika sorter. Täcker upp fint, och blommar vackert.
  Gräslöken är vacker när den blommar.
  Ha en fin helg /Marika

  • Charlotte skriver:

   Hoppas att du hade en fin helg Marika! Det finns ju verkligen många närvor, själv har jag spanat in brunnäva , det blir nog ett köp till hösten.

 4. Anni skriver:

  Visst är gräslöksblommorna vackra! Jag gillar mina skarpt.
  Mina nävor har jag dock ingen koll på, de växer i en salig blandning.

 5. Charlotta skriver:

  Jamen gräslök är ju en underbar rabattblomma, jag har den på flera ställen. Jag har också persilja i rabatterna som kombinerad utfyllnad och kryddväxt. Det är flera kryddor som kan få komma fram i rabatterna tycker jag. Oregano och citronmeliss odlar jag som perenner. En annan fin utfyllnadsväxt är ju sockblomman, jag har den rosa som har underbart vackra blommor på försommaren och sedan tar ett vackert bladverk över. Men nävorna är nog ändå de ultimata utfyllarna. Och de finns ju i så många härliga varianter, så alltid hittar man någon. 🙂

 6. Marit skriver:

  Så vakre gressløkblomstene er! Fargen er helt fantastisk, og fine bilder.
  God helg!

 7. Har både gräslök, nävor och daggkåpa – men favoriten bland utfyllnadsväxter är alunrot. Först och främst för alla deras olika bladverk, även olika blomfärger, men även för att dom är så enkla att dela och få fler av. Man kan dessutom dela dom när som helst under hela växtperioden vilket är trevligt.
  TREVLIG HELG
  Susie

 8. Har inte tänkt gräslök som utfyllnad, men det låter ju jättefint!
  Allt gott
  /Anette

  • Charlotte skriver:

   Gräslökens blommor är jättefina och så fantastiskt fina blommor i kombination med hur enkla de är så fick de bli ett fint komplement till mina daggkåpor. Just i denna äppelraden (14 m) har jag odlat i massor. Massor av daggkåpa, massor av backtimjan, massor av gräslök, massor av klockhyacinter, massor av krokusar, massor av påskliljor, …. Till att början för att göra det enkelt för mig men jag har behållit det eftersom effekten blir så härlig när man planterar i massor.

 9. Anja skriver:

  Jag älskar olika prydnadsgräs och olika salvior som vävarväxter – använder det ordet i stället.

  Ha en trevlig helg!
  /Anja

 10. Villroses hage skriver:

  Ja, også plantene som brukes som bunndekkere eller ”utfyllingsplanter” fortjener oppmerksomhet 🙂 De hjelper jo også til å løfte fram primadonnaene etter hvert…
  God helg!

 11. Merja skriver:

  Nävor är en favorit. Finns så otroligt många att välja på. Det finns nog en näva till alla platser i trädgården.
  Kul med gräslöken som utfyllnad!
  Ha det gott!

 12. Gräslöken har jag inte tänkt som utfyllnad innan men det låter fint. Däremot så har jag funderat på om jag ska ha den som kantväxt i min kryddtunna.
  Utfyllnadsväxter som jag har här hemma är bland annat; Ormöga, smultron,Blodnäva, lammöron,Daggkåpa.
  Älskar att de hjälper mig att ”slippa” rensa ogräs. Ogräset har ingen chans att få fäste. Perfekt! 🙂
  Ha en fortsatt skön helg!

  • Charlotte skriver:

   Jag har också mycket utfyllnadsväxter av ekonomiska skäl, har en stor trädgård och helt enkelt inte råd att köpa dyra plantor till alla planteringar. Då är det bra med förökningsvilliga utfyllnadsväxter. Ha en skön resten av veckan.

 13. Kristinas oas skriver:

  Utöver de du nämner tipsar jag om alunrot, spetsmössa, låga prydnadsgräs och låga salvior.
  Kram Kristina

  • Charlotte skriver:

   Låga salvior, intressant, det måste jag kolla upp. Har själv nog bara höga. Låga prydnadsgräs använder jag ganska mycket, särskilt storfryle och silverfryle, för att jag tycker att de är så snygga och för att de förökar sig så lätt.

 14. Carina skriver:

  Gräslökens blomma är väldigt vacker med sin mörkare rand i kronbladet. Jag odlar den vitblommande som rabattväxt och den lilablommande som krydda till sillen. Hostor är det första som slår mig. De är lite högre, släpper ner mindre ljus och därför mindre ogräs.

  Ha det gott! Carina

 15. Jannicke skriver:

  Jeg er så enig med deg om gressløken. Jeg lar alltid en tue få blomstre. Fin i buketter er den også. Du spurte om navnet på min fylte lilla akeleie. Dessverre er navnelappen borte:(
  Hilsen Jannicke

  • Charlotte skriver:

   Tack för svar, även om du inte visste svaret, den aklejan var ju helt fantastisk. Jag skall i alla fall hålla ögon öppna och se om jag kan hitta en liknande.

 16. Birgitta skriver:

  Biokovonävan är en favorit här också. Den får så vacker höstfärg. Andra favoriter är fjällkåpa, porslinsbräcka och gräs, snälla sådana som inte sprider sig ohämmat.
  Ha det gott!
  Birgitta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *