Blommig fredag – Glädje

Äppelrad och krokus-1 700 700

Det går inte att skriva om glädje på en trädgårdblogg utan att skriva om den glädjen som en trädgård ger.  Jag har haft min trädgård nu i drygt 16 år och jag skulle vilja säga att glädjen med trädgården ökar för varje år. Ju mer energi jag investerar i trädgården dessutom mer glädje kan också plocka ut.

Just nu gläds jag åt alla mina krokusar men…

Januari-2061Februari-3275

… det är inte bara på sommaren som jag har glädje av trädgården, det är snarare så att det är under hösten och vintern som det är extra härligt att glädjas åt en växt som blommar, mina vintersådder eller att jag kan jobba med ett trädgårdsprojekt. I januari och februari njuter jag av strukturen i min trädgård och av träd och buskar med vackra former och färger.

Mars-4193April_2-6499

Mars är månaden för vårlökar och jag njuter i fulla drag av krokus i massor och påskliljor, i april börjar de första tidiga växterna blomma såsom primula och vivor och jag kan även njuta av sena vårlökar. I april brukar jag oftast kunna baka den allra första rabarberpajen, förra året blev det extra tidigt när jag provade att göra glasrabarber eller forced rhubarb (se http://www.tradgardsvagen.nu/2016/04/15/blommig-fredag-varens-forsta-rabarberpaj/). I år blir det ingen glasrabarber eftersom jag flyttade alla mina plantor förra sommaren, i år får de vila och ta igen sig.

Ofta hinner jag även starta något trädgårdsprojekt under tidig vår.

Maj-9107Juni-1857

Maj, blomning av buskar och träd, äppel-, syrén- och häggmispelblom är vackrast i min trädgård. Juni fortsätter tidiga blomningen av perenner. Detta är oftast en intensiv period, allt skall hända i maj, mot slutet på juni brukar det lugnar det ner sig en smula.

Juli-5384Aug-6133

I juli börjar jag kunna skörda av det mesta och i augusti har jag skörd i överflöd. På sommaren lägger jag ner mest tid på köksträdgården då blir ”finträdgården” lite försummad.

sept-1okt-1

I september mognar mina äpplen och jag får fortfarande stor skörd av både tomater och chili. Hösten är en underbar tid i trädgården. Inte lika intensiv som sommaren men oftast lika vacker med hänsyn till blomning. Jag älskar höstfärger och när september skiftar mot oktober är höstfärgerna som vackrast i min trädgård.

 

november-1december-1

I Skåne kommer det snö bara i korta perioder och även trädgården blir väldigt vacker när den täcks av snö så finns det fördelar med milda vintrar också. Det har hänt att jag jobbat med trädgårdsprojekt både i november och december. Men, med dessa tråkiga gråa vintrar så blir det ännu viktigare att tänka till så att trädgården är vacker och något att glädjas åt under denna  period .

Det skall bli spännande att se vad ni andra bloggare gläds åt i trädgården.

Trevlig helg!

/Charlotte

You may also like...

16 Responses

 1. Villroses hage skriver:

  Hagegleder året rundt…
  Ha en fin helg!

 2. Carina skriver:

  Du har rätt i det där att den sena hösten och vintern ger trädgården extra glädje och väntan. Sen rasar det på men då är varje litet grönt skott eller en vandring i trädgården extra skön.

  Ha en fin helg! Carina

 3. Så många härliga bilder och så fint du har det. Känner igen det där med att finträdgården får stå tillbaka periodvis för grönsakerna.
  Önskar dig fin helg
  /Anette

 4. Anni skriver:

  WOW – vilket inlägg! Vilka skördar och vilka fina bilder!
  Önskar dig en fortsatt skön helg.

 5. Det är ju verkligen så att trädgården ger en glädje året runt.
  Jag är lite avundsjuk på er nere i skåne för här är det nästan alltid tjäle även fast det blir mindre och mindre snö.
  Nu ser man verkligen fram emot allt det du visar på dina bilder :)

  //Veronica

 6. Kristinas oas skriver:

  Vilken bra tolkning du har gjort! Och fina bilder av en fin trädgård också. :) Önskar dig en fortsatt bra vecka!
  Kram Kristina

  • Charlotte skriver:

   Tack Kristina! Skön vecka till dig också. Den har börjat sisådär här, yngste sonen fick kräksjuka igår så vi hoppas på att resten av familjen skall klara sig;-) Kram /Charlotte

 7. Inger skriver:

  Jag fastnar för de underbart vackra trädstammarna.
  Allt gott!

  • Charlotte skriver:

   JA, visst är de fantastiskt fina, stammarna på glanskörsbäret Prunus serrula. Trevlig tisdag! /Charlotte

 8. Bellas Lantliv skriver:

  Så vackra bilder och så mycket glädje! Tur vi har våra trädgårdar.
  Ha det gott!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *