Äppelkaka med lingon
Denna äppelkaka bakar jag varje höst, i brist på bild på kakan får det bli bild på äpplen istället. Godast blir den om den får ligga till sig någon dag innan fikat. Receptet hittade jag i ICAs tidningen Buffé år 2003. Ibland har jag även bakat kakan i långpanna och då tagit 2,5 gånger receptet. Viktigt då att även dra ner på tiden i ugnen.
Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen (ca 150 g)
0,5dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl lingon färska eller frysta
Steg för steg
- Smöra och bröa en rund bakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör socker och smör poröst. Tillsätt äggen ett och ett, rör om ytterligare en stund.
- Blanda kanel och bakpulver. Kärna ur och riv äpplena grovt. Låt skalet vara kvar. Blanda ner mjölblandningen och de rivna äpplena i smeten, liksom större delen av lingonen.
- Bre ut smeten i formen och fördela resterande lingon ovanpå.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
Orginalreceptet är dimensionerat till att göra två kakor och då skall man ha 3 st ägg. När jag bakade gjorde jag endast en kaka och tog två små ägg, det blev bra.
Senaste kommentarer