Lyxig jordärtskocksoppa med citron- och timjankryddad kyckling
Jag har gjort denna rätt flera gånger både som huvudrätt och som förrätt, till fest och även till vardags. När jag lagat den till vardags har jag bytt ut mandelpotatisen till vanlig potatis. Denna soppa är mycket omtyckt av mina barn.
Till 4 personer (8 personer om soppan serveras som förrätt)
Kycklingen
2 stora kycklingfiléer, gärna med skinnet kvar
2 msk olivolja
½ citron, rivet skal
2 msk timjan, hackad
salt och peppar
Soppan
200 g mandelpotatis
200 g jordärtskockor
3 dl grädde (till vardags brukar jag dra ner på grädden till ca 1,5-2 dl)
2-3 dl vatten
2 msk kyclingfond
2 dl torrt vitt vin
2 msk olivolja
1 tsk citron, pressad
2 dl mjölk
svartpeppar och salt
Steg för steg
- Kycklingen, sätt ugnen på 125 grader.
- Blanda citronskal och timjan. Fördela det under skinnet på kycklingen, om kycklingfilén ej har skinn kan man antingen skära ett snitt i kycklingen och fylla eller lägga ihop två filer och knyta ihop med ett snöre. Krydda med salt och peppar.
- Bryn kycklingen i olja tills den fått fin färg. Lägg över i en ungssäker form. Stek i mitten i ugnen tills innertemperaturen är 68 grader, ca 30 min.
- Soppan, skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar. Fräs i olja i 3 min.
- Häll på vin, vatten och fond. Låt koka 15 min under lock.
- Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och mjölk. Krydda med citronsaft, salt och peppar och koka upp.
Servera soppan med skurna bitar av kyckling i.
Receptet är förenklat från ett originalrecept från den fina boken Allt om mat&vin. Receptet finns även på Allt om mat’s web.
Senaste kommentarer