- Trädgårdsvägen - http://www.tradgardsvagen.nu -

Tomat-Chutney på gröna tomater

I år har jag även gjort gröna tomat chutney från ett recept som jag har hittat på Sveriges Radio. Chutneyn passar bra till stekt kött och fisk samt till kraftiga ostar.

Tomat-chutney recept [1]

Ingredienser

1 kg gröna tomater

250 g råsocker

1-2 msk honung

4-5 vitlöksklyftor

1 spansk pepparfrukt (urkärnad och fintärnad)

2 tsk färsk riven ingefära

2 limefrukter (rivet skal och saft)

1½ dl vitvinsvinäger

½ tsk stött kardemumma

2 bitar hel kanel

Steg för steg

  1. Skär tomatern ai grövre tärningar och lägg tillsammans med resten av ingredienserna i en gryta.
  2. Koka upp, sänk värmen och låt det småputtra i 1 timme, rör om då och då.
  3. Smaka av och se om sötman och syran stämmer.
  4. Om man har kanelbasilika hemma kan man låta stjälkarna koka med en stund för extra god smak, dessa skall plockas bort när chutneyn har kokat klart.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar uppvärmda till 100 grader och förslut genast.
  6. Låt chutneyn mogna i 1-2 veckor.