Den stora trädgårdsfesten på Sofiero del 1 (Utställningsträdgårdarna)

Så var det dags igen med den stora trädgårdsfesten på Sofiero. Jag brukar ofta förbereda mig genom att läsa igenom programmet i förväg men inte denna gång, gissa om jag var knäckt när jag insåg att Monty Don skulle besöka Sofiro på lördagen och inte på fredagen. Jag som redan hade helt andra planer för lördagen.

Jag blev lite besviken på utställningsträdgårdarna i år, det kändes som om de var alldeles för få. Men där fanns i alla fall några stycken men olika ambitionsgrad.

Myter och legender (Liseberg AB)

Så här i efterhand tror jag att det var denna trädgården jag tyckte bäst om. Att använda tall i utställningsträdgårdssammanhang är inte någon nyhet, jag såg det på Chelsea flower show i maj (the Royal bank of Canada garden) och på Malmö garden show i juni (MODUL – Nurmela Trädgårdsform & Hirdman Trädgårdsbyrå). Jag tycker att det är väldigt snyggt med kombinationen av det bruna och det gröna. I denna trädgården hittade man gröna växter, buskar, prydnadsgräs och barrväxter. Ett slags 70-talsträdgård 2.0, där man ersatt tagetes och sommarblommorna med ormbunkar och prydnadsgräs. Jag blir definitivt sugen på mer barrväxter i trädgården.

Myter och legender 1

Myter och legender 2

Luftslott (Marienlyst slotts venner)

Ibland vinner enkelheten. Utställningsträdgård med endast två olika växter. Utställningsträdgården visualiserar på ett enkelt sätt hur man kan lura ögat med hjälp av trädgårdsdesign. Genom att smalna av gången lurar man ögat att tro att den är mycket längre än vad den egentligen är. För att förstärka ytterligare har man även klippt häcken på sidorna lägre längst bort. Detta trick kan man även tillämpa in den egna trädgården för att lura ögat och få trädgården att verka större än den egentligen är.

Sofiero luftslott (1 of 1)

Jag tycker att denna trädgård även visar hur effektivt det är att plantera växter i stora sjok och på så sätt få en masseffekt.

Olivlund på svenska (Peter Englander)

Peter Englander har skapat en utställningsträdgård med riktigt skön känsla som ger härlig inspiration lätt att tillämpas hemma i den egna trädgården. Designen är uppbyggd på en marktegelsterrass men plantering runt omkring.

Olivlund stol (1 of 1)

Peter hade kunnat kalla sin trädgård fjärilsträdgården istället. Det surrade av bin, blomsterflugor och fjärilar hans kantnepeta.

Olivlund 2 (1 of 1)

Detta var några av utställningsträdgårdarna på Sofiero, i nästa inlägg visar jag bilder på Sofieros planteringar.

Ha en skön söndag!

/Charlotte

You may also like...

2 Responses

  1. Så kul att få se. Hade inte möjlighet att åka dit. Stora sjok är alltid fint, när det blommar men man får tänka sig för så att det inte blir en väldigt kort glansperiod bara. Annars gillar jag det.
    //Helene

    • Charlotte skriver:

      Man hade nästan önskat att trädgårdsfester mm var på vintern istället, för mig är det alltid en kamp om jag hinner iväg eller om jag måste satsa på min egen trädgård. Men, väl där är det en njutning och man tar alltid med sig någon form av inspiration hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *