Trädgårdstur i Södra Sandby del 1 (Marias trädgård Almbacken)

I måndagskväll var jag på trädgårdstur i Södra Sandby och tittade på 4 fantastiska trädgårdar. Först ut i denna serie är Marias trädgård Almbacken.

Jag har besökt Marias trädgård några gånger tidigare men i måndags var första gången jag fotograferade i hennes fantastisk trädgård. Bäst att utfärda en varning, det blir många bilder idag.

Redan i entrérummet inser man att denna trädgård är speciell och något utöver det vanliga. Entrén är frodig och grön med klätterhortensia som just nu blommar i vitt.

Entréen-3705

Grönskan består i huvudsak av bambu, buxbom och hasselört i undre planet och i övre planet av klotrobinior. Utöver dessa växter har Maria även planterat olvonen (Hybridolvon Burkwodii) som blommar med underbar doft på våren.

Entréen_2-3709

Jag var inte ensam på trädgårdsrundan, ungefär 30 trädgårdsmänniskor njöt av trädgårdsbesöket.

Trädgårdsgrupp-3719

Det är en stor utmaning att fotografera i Marias trädgård med tanke på den mängden bilder hon själv fotografera och publiserar. Det är praktiskt taget omöjligt att hitta en vy eller vinkel som inte är fotografera förut. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att fotografera det fina vattenbadet i granit.

Vattenbad-3710

Marias trädgård är extremt lättfotograferad, det spelar ingen roll åt vilket håll man tittar det finns vackra vyer i alla väderstreck.

Vad är hemligheten med Marias trädgård, varför är den så vacker?

Här kommer min analys av frågeställningen ovan.

Marias trädgård har en genomtänkt design. Den har en bra struktur med harmoniska och proportionerliga linjer. Maria har gjort ett jättebra jobb när hon har ritat sin trädgård och linjerna i trädgården harmonierar väl med byggnaderna på tomten. Maria har byggt upp sin trädgård runt en cirkulär gräsmatta. Kring gräsmattan har hon skapat små rum i trädgården som binds ihop av växter och smala gångar.

Rum i trädgården, funktionerna i trädgården.Liggstolarna-3726

Det är lätt hänt när man anlägger en trädgård med olika rum att den upplevs som plottrig. Man har sett något fint här och något annat fint där, och så  försöker man att återskapa det man sett hemma i den egna täppan. Risken finns att man glömmer bort helheten och resultatet kan upplevs som plottrigt.

Marias rum i trädgården bygger på rum hon har skapat för olika funktioner. Till exempel sittplatsen under körsbärsträdet, bambuersån med vilstolar, rummet för studsmattan mm.

Maria har bundit ihop de olika rummen med hjälp av växter. I en del av rummen kan man inte avgöra var ett rum slutar och det andra börjar och i andra rum avgränsar Maria med väggar eller häckar. I min mening är detta en av de viktigaste ingredienserna till varför Marias trädgård är så lyckad. När man är i ett av Marias små rum i trädgården upplevs rummet som en del i en helhet inte som ett separat rum.

Det är lätt hänt att skapade rum i trädgården istället upplevs som ensliga öar utan koppling till trädgården som helhet, så inte alls i Marias trädgård.

Sittplatserna

Jag räknar till 5 oilka sittplatser i Marias trädgård. Bara på den stora altanen finns tre olika platser med olika funktioner. En stor matplats precis utanför köket, en matplats med kvällssol samt två vilstolar.

Sittplats i kvällssol_2-3718

Sittplatsen i kvällsol är fint inramad av både klätterhortensia och strutbräken i kruka.

Sittplats i kvällssol-3717

Här skulle jag gärna sitta och relaxa en sommarkväll.

Ute i trädgården återfinns två sittplatser till. Dels bambubersån med sina däckstolar samt matplatsen under körsbärsträdet. Jag har själv varit på lunch hos Maria och ätit sallad under körsbärsträdet med hela hennes trädgård i blickfånget, helt ljuvligt.

Sittplats körsbärsträdet-3731

Avgränsningar och häckar

Häckar-3750

Maria utnyttjar flitigt häckar som avdelare i trädgården. Tex har Maria planterat en häck som ramar in terrassens trädäck. Häckarna hjälper till att förstärka rumskänsla på terrassen och jag tycker att den inger trygghet.

I andra delar av trädgården ses häckar i olika höjder vilket hjälper till att skapa rymd och djup i trädgården. Jag tycker också att det får trädgården att kännas mycket större än vad den egentligen är.

Pilen-3748

Men hjälp av häckarna kan man även skapa spänning i en trädgård, man ser inte allt på en gång och man undrar vad som finns på andra sidan häcken.

Mycket växter/Disciplin

Problemet med många trädgårdar är bristen på växter. Marias trädgård är full av växter som ger en riktigt frodig känsla. Bar jord existerar inte i Marias trädgård, där det inte är planterat växter går den vindlande gatstensgångar och den enda gräsmattan är cirkeln i centrum.

Frodig-3730

Maria plantera många av samma sort precis enligt skolboken och det fungerar såklart. Tonvikten på växterna i Marias trädgård ligger inte på blommorna som kan ses på alla bilderna i detta inlägg. Maria har grönskande växter, prydnadsgräs, ormbunkar, perenner med endast ett fåtal blommande växter. Häckarna har jag nämnt tidigare och förutom dessa finns det en mängd friväxande buskar, små träd och olika typer av formklippta buskar och häckar. Maria tänker både högt och lågt i växtvalet och skapar på så sätt variation och dynamik i sina planteringar.

Det märks att Maria är disciplinerad, här skulle man inte hitta några frösådda aklejor eller en koloni med frösådda fingerborgsblommor. Jag önskar att jag själv skulle kunna vara lite mera disciplinerad.  Själv är jag mycket strixt på ritpappret när jag designar planteringar men sedan ute i planteringen, då har jag så svårt att välja bort och dra upp när det dyker upp något oväntat och oönskat.

Omgivningen och träden

Sittplats körsbärsträdet-3728

Inte i någon annan trädgård har jag fotograferat med stående format i den grad jag gjorde i Marias trädgård i måndags. Marias trädgård upplevs som dubbelt så stor pga den omgivning där den ligger. Utanför Marias trädgård finns en allmänning med stora träd som gör att känslan är att trädgården fortsätter utanför den höga tujahäcken som ramar in Marias trädgård.

Förutom denna underbara omgivning så har Maria själv sparat två stora träd i hennes trädgård som gör hela trädgården, dels det stora körsbärsträdet samt den höga pilen. Jag tycker att Marias trädgård är ett utmärkt exempel på vilket mervärde en trädgård får med höga träd. Jag tycker att trädgårdsägare i allmänhet är för rädda för att planera träd i trädgården och ofta är väl snabba på att ta bort stora träd.

Tack för besöket!

Vy överlönn och körsbärsträd-3751

Denna bild får avsluta inlägget och samtidigt illustrera att varje vy i Marias trädgård är genomtänkt. Stort tack för att du bjöd in Maria!

Länken till Marias trädgård återfinnes i min länklista.

Ha en skön Midsommardag!

/Charlotte

You may also like...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *