Blommig fredag – English style

rundeln-0422

Min trädgårdsstil är bestämt engelsk och jag känner mig mest som hemma med den engelska Arts and Crafts stilen samtidigt som jag har även fått influenser från den italienska renässansträdgården. Det är inga medvetna val från min sida, trädgården ritade jag långt innan jag läste trädgårdshistoria. Samtidigt var det roligt att känna igen sig i sin trädgårdsstil.

Inspiration har jag till stor del fått från engelska tv-program, från trädgårdsbesök, från böcker och från tidningar och allt har kokats ner till, ja, min egen trädgårdsstil. Jag kommer ihåg att när vi precis köpt huset dammsög jag BBC entertainment-kanalen på alla program med anknytning till trädgård. Det var Homefront in the garden, Ground force, Chelsea flower show med flera. Efter några år med inspiration från engelska tv-program så åkte jag och min man till London och gick på Chelsea flower show 2003, det har blivit många resor dit sedan dess, dock med annat resesällskap.

Engelska Art and Crafts trädgården

Min trädgård är formell, den har en tydlig form och struktur och är uppbyggd av i huvudsak raka linjer och rektanglar. Rektanglarna och linjerna skapar rum i min trädgård och jag använder även spaljéer, murar och häckar för att skapa väggar i trädgården och förstärka de olika rummen. För att mjuka upp intrycket använder jag mig även av en böljande form som återkommer i flera av mina trädgårdsrum.

I bilden nedan som föreställer en bit av min baksida har jag ritat in linjerna som bygger upp formen i min trädgård som är under uppbyggnad. Jag kommer att anlägga gångar i trädgården, ett växthus/orangeri skall byggas och framför allt skall mina växter växa till sig. Nu i sommar skall jag färdigställa planteringen närmast i bild där min nyinköpta magnolia har planterats. Innan helgen var detta en rund cirkel med prydnadsgräs. Denna rabatts form kommer att bli en spegling av rabatten i rektangelns högra övre hörn när den blir färdig.

MIn trädgård-0341 ritad bild

När det gäller växtval i mina planteringar så följer jag även här Arts and Crafts stilen då jag i de flesta av mina planteringar inte har formell stil utan låter de olika växterna gå in i varandra.

Jag har även planerat för att få fina utblickar från mina fönster och just kontakten med trädgården från huset och tvärtom är en viktig del i Arts and Crafts trädgårdarna. Jag har även en plan för den närmsta utemiljön men den delen av planen är inte anlagd ännu.

Italienska renässansinspiration

Det är framför allt i min entréträdgård och till viss del i min köksträdgård där jag även influerats av renässansträdgårdarna och framförallt de senare italienska renässansträdgårdarna.

En viktigt del med de senare italienska renässansträdgårdarna var att det blev viktigare att trädgården skulle användas till att vara i, koppla av i och umgås och underhållas i. Det blev vanligare med statyer, vatten och sten i trädgården. Form och växtvalet var fortfarande strikt formellt och träd var gärna formklippta och spaljerade.

 

köksträdgården2-9979

I köksträdgården har jag skapat en symmetrisk parterre-liknande fin-rabatt inramad med buxbom där jag har integrerat bär med perenner och rosor. Jag har även gjort en 14 meter lång symmetrisk plantering mot gatan med 5 st äppelträd och symmetrisk plantering under.

framsidan-6789

I min entréträdgård har jag valt stenläggning och även gjort en stor något upphöjd plantering av sten. Runt denna plantering har det skapats låga murar som man kan sitta på och umgås kring.  När det gäller växterna finns inslag av både formell och informell karaktär. Jag har planterat 8 st idegransplantor som så småningom skall formklippas till 8 st kuber och gången upp mot huset kantas av 3 st naverlönnar som kommer att hållas strikt formklippta.

Det skall bli spännande att läsa hur andra bloggare tolkar temat idag.

Trevlig fredag!

/Charlotte

You may also like...

3 Responses

 1. Carina skriver:

  Spännande läsning och tankar kring din trädgård. Ska nog låna idéen om att rita direkt i en bild. Just nu sitter jag med en höjdkurvekarta och funderar. Skön blandning av tydliga former och böljande frihet. Men mest gillar jag långsiktigheten. Taxus som ska bli klot, ginnalalönn som ska formklippas. Det är resan som är det roliga :)

  Ha en fin helg! Carina

 2. Anni skriver:

  Vilket superintressant inlägg och spännande planering. Tänk att du lyckas få in så mycket, så genomtänkt. Jag anar att din trädgård blir en riktig show stopper sedan! Hoppas att du visar oss massor av bilder under processen, det här vill jag följa.
  Och visst är Arts’n’Crafts den trevligaste stilen! :-)

 3. Kristinas oas skriver:

  Det ska bli spännande att följa resan framåt för er trädgård, du har redan så mycket fint där.
  Kram Kristina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *