Blommig fredag – Vad händer i rabatten

Massor!!!

Vi har en kall vår i år men på ett sätt gillar jag den kalla våren, för en gång skulle hinner jag med att njuta av våren. För en gångs skull handlar det inte om ett fåtal dagar när det blommar, i år varar blomning av träd och buskar i veckor.

I min plantering på framsidan har nävorna hunnit bli stora ruggar och den senaste veckan har även hostornas blad börjat synas och nu sist ormbunkarna som bjuder på show.

Ormbunke-0857

I min dunge är nu kopparhäggmispel nästan överblommad och alla perenner visar sig nu ovanför mark.

Dungen 1-0922

Tulpanerna blev mycket lyckad kompanjon till både häggmispeln och den rödbladiga alunroten och jag kan inte komma ihåg vilken sort det var jag köpte. Sparar alltid etiketten på påsarna men har inte hittat dessa heller.

Dungen 2 tulpaner-0917

Förra året skapade jag två nya rabatter som jag kantade med ligusterhäck. Dessa planteringar är mestadels sommarplanteringar. Första blomining i dessa är tulpaner som sedan avlöses av Aliumblomming. I denna rabatten växer också Kronärtskocka Golden globe som jag frösådde förra året och som har övervintrat ute i rabatten. I denna rabatt kör jag en repris och kommer att plantera massor av jätteverbena, så småningom hoppas jag även att min Salvia officinalis Purpurascens  skall komma, jag ser att det börjar komma blad men det dröjer nog ett tag innan den blir fin igen. En överrasknings-feature i denna rabatt blir en koloni fingerborgsblomma som kom upp förra året och som jag lät stå kvar, det skall bli spännande att se vilka färger dessa kommer att ha.

kronärtskockarabatten-0938

Idag avslutar jag med en bild från min äppelradsplantering.

Äppelrad-0956

Min äppelrad är en 14×2 m lång plantering där jag har 5 olika äppleträd, just nu börjar denna plantering vakna till med daggkåpa, ljuvliga klockhyacinter och gräslök, även marktäckaren backtimjan börjar grönska med nya blad.

daggkåpa klockhyacint-0964

Finns det vackrare bladverk än när daggkåpan får lite dagg på sig?

daggkåpa-0971

Ha en underbar helg!

Läsa gärna vad andra  bloggare skriver på temat idag.

/Charlotte

You may also like...

8 Responses

 1. Anita skriver:

  Vilken fin vårträdgård du har. Ja i år har verkligen våren blivit utdragen, här har den bara börjat känns det som. Har inte ens städat rabatterna ännu pga de många minusgraderna vi haft de senaste nätterna. Din äppelträdsrad är verkligen fin. Tänk att först njuta av blomningen och sedan frukten. Vilken lycka.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  • Charlotte skriver:

   Tack Anita! Efter senaste veckan inser jag att vi har varit skonade i Skåne eller i alla fall i sydvästra delen där jag bor. Ser fram emot imorgon prognosen säger hela 19 grader. He en skön helg! Kram /CHarlotte

 2. Jag kan verkligen se hur dina rabatter kommer att se ut med jätteverbenan och salvia tillsammans med kronärtskockan. Gillar 😀

  Kram

 3. Villroses hage skriver:

  Åh, det skjer mye i hagen nå! Fin farge på tulipanene!
  God helg

 4. Kommer att bli helt ljuvligt med kronärtskockorna och fingerborgsblommorna! Rädd för att mina kronärtskockor kolat vippen av all barfrost eftersom jag tog bort täcket under första värmeböljan, tur att jag har ett nytt gäng på gång.
  Trevlig helg
  /Anette

 5. Marika skriver:

  Ser alldeles underbart ut i dina rabatter. Gillar din äppelrad, och vacker färg på tulpanerna. Fingerborgsblomma och Jätteverbena kommer att bli fint. Försökte mig på att så Jätteverbenan, men det går knappt att se de små plantorna.
  Ha en trevlig helg /Marika

 6. Carina skriver:

  Kronärtskockor som är både vackert och gott. Kul med en sommarblomsplanteirng – jag kanske läser fel för jag tänker bukettplantering, kanske för jag själv vill ha en sån. Det ser underbart vårligt ut och äppelträden med knoppar… Underbart :)

  Hoppas ni haft en härlig helg! Kram, Carina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *