Blommig fredag – månadens bild

Kungsängslija hel rabatt-9860

Månadens bild får bli från min plantering ”Dungen” som jag anlade hösten 2015. Planteringen är inte mycket till dunge just nu men kommer att bli när mina två hasslar och min kopparhäggmispel växter till sig. (Läs gärna mer om skapandet av ”dungen” Dungen mitt nästa projekt) Temat i denna plantering är gröna och röda blad, vinröda och vita blommor och höstfärg. Nu, andra säsongen efter plantering har växterna växt till sig och det är under tidiga vår som planteringen har sin höjdpunkt, precis nu alltså och några veckor framåt. Nu tar kungsängsliljorna upp den röda färgen i alunrotens blad och den beigevita färgen i de botaniska tulpanerna…

Kungsängslija botaniska tulpaner-9831

…och i gaffelolvonets blommor.

Japanskt gaffelolvon Viburnum furcatum

Snart kommer även de mörka nästan svarta och mörkrosa tulpanerna att börja blomma, ungefär samtidigt blommar även min kopparhäggmispel Amelancier laevis.

Amelanchier laevis fk Bäcklösa E kopparhäggmispel

Längre fram blommar vinröda Astrantia ‘Starts of Fire’ och nävan Geranium macrorrhizum ‘Spessart’.

Men, för att återgå till stjärnan i vårplanteringen, kungsängsliljan, Fritillaria meleagris. Ljuvligare än ljuvligast och overkligt vacker med sina rutiga kronblad. Jag har suktat efter kungsängsliljor länge, ända sedan jag såg Hannu Sarenström i ett hav av dessa i ett Gröna rum program för evigheter sedan.

Kungsängslija två-9915

Det verkar som om kungsängsliljan trivs hos mig. Den har kommit tillbaka och är kraftigare än förra året.

Kungsängslija flera-9836

Man kan inte se sig mätt på henne.

Kungsängslija en-9892

Ett fåtal vita har också kommit upp, fina men inte lika fascinerande som de röd och vita.

Kungsängslilja Fritillaria meleagris Snake's head fritillary

Visste ni att kungsängslijans engelska namn är Snake’s head fritillary? Det är lätt att förstå varför när man titta på de outslagna knopparna.

Om du också vill vara med på Blommig fredag så hittar du länken här där du kan kan lägga in länken till ditt inlägg.

Trevlig helg !

/Charlotte

You may also like...

16 Responses

 1. Gunsan skriver:

  Kungsängsliljan är verkligen en liten skönhet.Mina är på väg att börja blomma nu.Dom verkar trivas även här hos mig för dom ar bliv många.
  Trevlig helg.

  • Charlotte skriver:

   Tack för din kommentar Gunsan! Härligt när växterna trivs och blir fler. Trevlig helg till dig också. Här regnar det och börjar blåsa upp, inget härligt vårväder alls.

 2. Carina skriver:

  Låter som en spännande plats din dunge :) Kungsängsliljan är en ljuvlig växt som man inte kan få för många av. Den vita ska man njuta nära och gärna titta inuti…

  Ha en fin helg! Carina

  • Charlotte skriver:

   Jag skall ta dig på orden och ta mig en ordentlig titt imorgon. Idag är det inte lockande, det regnar och blåser, men jag hoppas på den utlovade solen imorgon. Trevlig helg!

 3. Marika skriver:

  Så vackert och färgstämt, i din rabatt. Kungsängsliljan är fin, har den vita, men får nog skaffa den i rött också.
  Ha en fin helg /Marika

 4. Anita skriver:

  Kungsängsliljan är verkligen ljuvlig. Det ska finnas något ställe i Uppland (det är ju Upplands landskapsblomma) där det finns just ett helt hav av kungsängsliljor. Den var verkligen snygg tillsammans med alunroten. Jag har vita i min vita rabatt och där gör dom sig bra. Om man tittar noga så ser man rutmönstret även i dom. Och din bild visar verkligen att namnet Snake´s head stämmer.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  • Charlotte skriver:

   Nu har jag fått kommentar både från dig och från Carina att de vita kungsängsliljorna minsann är värda att tittas närmare på, imorgon skall det ske, tack för tipset! Ha en härlig helg!

 5. Anni skriver:

  Vilken vackert färgkomponerad rabatt du fixat och så kul att kungsängsliljorna trivs hos dig. De jag har planterat vill inte riktigt ta sig, men det dyker fortfarande upp en och annan som överlevt. Det ska bli spännande att få se bilder på din dunge när den växt till sig – härligt att ha något sådant att se fram emot!
  Önskar dig en skön helg.

  • Charlotte skriver:

   Tack Anni! Jag längtar till om en 2-3 år när mina solitärbuskar har växt till sig lite, kanske har jag även fått upp mitt orangeri/växthus som skall stå precis i anslutning till planteringen. Hoppas du får en härlig helg!

 6. Underbar färgskala dungen och kungsängsliljan är min favorit. Engelska namnet nytt för mig. Ska ut och studera knopparna i alla stadier.
  Trevlig helg!
  /Anette

 7. Hélena skriver:

  Så otroligt inspirerande inlägg! Bara älskar hur blommor och växter fångar varandras färger, så vackert! Tulpanerna….vill ha!
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

 8. Merja skriver:

  Så finstämt med alla växter och färger!! Kungsängsliljan är ett riktigt konstverk. Fina bilder!
  Kul att den trivs hos dig.
  Ha det gott!

 9. Kristinas oas skriver:

  Vackert och färgstämt i dungen och jag blir alldeles lycklig av att läsa om allt fint du planterat där! Tänk om några år… För övrigt tar det bara 3-4 år innan frösådda kungsängsliljor blommar, så vill du ha fler strösslar du bara ut fröna på det ställe där du vill ha dem. Första året gäller det att inte rafsa runt för mycket i jorden så man stör yttepyttelökarna. :)
  Kram Kristina

 10. Vilka tjusiga bilder du har tagit på de vackra vårblommorna. Kungsängsliljor älskas av alla och de sprider sig gärna om de trivs.

  Hälsningar

  /Gunilla

 11. Martas rike skriver:

  Jag tycker att vårblomningen, särskilt kungsängsliljorna är svårfotograferade, men du har verkligen lyckats, mycket vackra bilder. Kungsängsliljor är mina absoluta favoriter bland vårblommande lökväxter, stiliga och förökningsvilliga som de är. Har två stora bäddar och de har precis börjat blomma!
  I hopp om en härlig helg i trädgården
  Marta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *