Min frusna köksträdgård
Efter förra helgen tyckte jag att jag hade hunnit ifatt och förberett för vintern, det tycker jag inte längre. Allt eftersom dagarna har gått med snö och minusgrader så kommer jag på fler och fler saker som jag missat, mest skördande i köksträdgården.
I tisdagskväll snabbskördade jag all min Pak choi och slängde i frysen.
Men, jag glömde helt bort mina rotselleri.
Nu undrar jag om den är förstörd eller om det kommer att gå och skörda nästa vecka när vi skall få 10 plusgrader, hoppas det. Det är ju verkligen dumt att odla en grönsak i 9 månader för att frysa bort den på en dag, eller så är det så, att man skall göra alla misstag minst en gång för att lära sig att undvika dem framöver.
Efter lite googlande hittar följande information på odla.nu:
SKÖRD: Rotsellerin växer bäst på hösten och tål flera minusgrader. Men den måste få tina upp ordentligt innan skörd. Täck med hö, löv eller något liknande om kylan blir sträng. Gräv upp sellerin ( var. rapaceum betyder att roten klamrar sig fast vid Moder jord och måste tas upp med våld), skär av blasten och putsa av en del av rötterna. Förvara den som morot i en fuktig och sval källare. De inre bladen kan användas som bladkrydda eller té, färska eller torkade.
Vi har haft både-5 och -6, men det är kanske inte helt kört i alla fall, fortsättning följer…
Även ruccola, spenat och koriander blev kvar i grönsakslandet. Har jag tur så är det bara att börja skörda igen när den tinat.
Men kålen skall i alla fall klara sig bra i minusgrader.
Tidigare i höstas när vi hade några kalla nätter så satte jag in mina kvarvarande chiliplantor i växthuset, det visade sig vara bra för även dessa hade jag glömt men det visade sig att det ännu inte frusit i växthuset så i helgen skördade jag av de sista chilifrukterna.
Det kändes lite tidigt för vinter redan så nu ser jag fram emot plusgrader igen.
/Charlotte
Senaste kommentarer