- Trädgårdsvägen - http://www.tradgardsvagen.nu -

Bakad rabarber med vaniljglass, kokossmulor och citronmeliss

Igår när vi hade grillpremiär så testade jag detta fantastiskt goda och enkla rabarberefterrättsrecept, orginalrecept från Mat&Vänner [1], av receptförfattare Malin Broman.

I år kunde jag börja skörda rabarber mycket tidigt eftersom jag i år odlade glasrabarber, läs gärna mer om glasrabarber eller forced rhubarb som det heter i England i mitt inlägg om vårens första rabarber [2].

Rabarber 400 [3]

4 portioner

Ingredienser

4 rabarberstjälkar

1 stjärnanisfrukt

ca 400 gram frysta jordgubbar

ca 1 dl vatten

1-2 msk socker

Kokossmulor

50 g smör, rumstempererat

3 msk socker

1/2 krm kardemumma, malen

1 dl kokosflingor

3/4 dl vetemjöl

Servera med vaniljglass och lite strimlad citronmeliss

Steg för steg

  1. Skala rabarberstjälkarna ( om det behövs). Dela dem i knappt decimeterstora bitar och lägg i en ugnsfast form.
  2. Koka upp stjärnanis, mixade tinade jordgubbar, vatten och ca 1-2 msk socker.
  3. Slå saften över rabarbern och ställ in allt i ugnen. Baka i 150° varm ugn i cirka 15 min.
  4. Kokossmulorna: Arbeta snabbt ihop samtliga ingredienser till en smuldeg. Fördela på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200° i 8–10 minuter.
  5. Servering: Denna efterätt skall serveras när rabarbern fortfarande är varm. Lägg upp den varma rabarbern på tallrik och slå lite av skyn över. Lägg en kula glass på rabarbern. Strö över kokossmulorna. Avsluta med att strö över rikligt med finstrimlad citronmeliss (den glömde jag, men jag är säker på att det skulle smaka gott med denna brytning)