Test av nya grönsakssorter
Varje år provar jag att odla några grönsakssorter som jag inte har odlat tidigare. I år blev det vitlök, fänkål och rotselleri.
Vitlöken satte jag redan i slutet på oktober förra året. Det kunde gått riktigt galet för november var mild och vitlöken satte fart och började växa ca 15 cm redan innan kallare vinterväder kom. Nu fick vi som tur var en relativt mild vinter så all vitlök jag satte klarade sig och nu tror jag att jag kommer att vara självförsörjande på vitlök tills nästa år.
Så här fin och stor var vitlöken redan i slutet på juni.
Jag har även odlat fänkål i år. Fänkål sådde jag på friland både förra året och förrförra året men utan resultat. Nu, så här i efterhand, tror jag att det berodde på att fröna hunnit bli för gamla. I år köpte jag nya frön och jag försådde dessa inomhus tredje veckan i april. Det gick bra, efter mindre än en vecka grodde fröna. grodde fint och när det blev lite varmare fick sådden flytta ut i växthuset. Utplantering skedde först i juni.
Ungefär hälften av mina plator gick upp i blom, andra hälften svällde och är nu skördeklara. Första skördade jag redan förra veckan, ljuvligt gott att hacka och blanda med creme fraishe och chevre och lägga som ett täcke på lax som bakas i ugnen. Doften när man skördar är helt fantastisk. Om man gör eget örtsalt tror jag att fänkålsblast är perfekt att göra det av.
Till sist så har jag även odlat rotselleri för första gången. Även rotsellerin försådde jag inomhus ganska tidigt i början på mars. Rotsellerin tar ganska god tid på sig att gro men i slutet på mars, efter ca 3 veckor, hade rotsellerin grott. Efter ytterligare två månader skolade jag om rotsellerin och efter ytterligare någon vecka så placerade jag rotsellerin i mitt ouppvärmda växthus, detta var i början på juni. Lagom till att det blev kallare ute igen fick rotsellerin flytta till en av mina odlingsbänkar.
Rotsellerin har tagit god tid på sig att komma igång. Det är först nu den senaste månaden som den har växt till sig. Nu växer den frodigt och skjuter upp nya selleridoftande blad i snabb takt. Jag gallrar regelbundet bort de yttersta stjälkarna på varje planta, detta är ett tips som jag snappat upp från Gardeners World, om man gör detta så satsar plantan istället på att svälla roten. De bortgallrade stjälkarna kan även de ätas. Jag har också varit duktig på att vattna så att mina plantor inte torkar ut, även det ett tips från Gardeners world. Det skall bli så gott när det äntligen är dags att skörda, tänk om någon vecka är det 6 månader sedan jag sådde de pyttesmå fröna.
Trevlig torsdag!
/Charlotte
Senaste kommentarer