Känner ni till Japanska vinhallon?
Våra grannar har japanska vinhallon Rubus phoenicolasius i trädgården. Japanska vinhallon kommer ursprungligen från Japan, Kina och Korea. Arten introducerades i Europa och Nordamerika som prydnadsväxt och för att användas vid växtförädling. De börjar mogna nu och är fantastiskt goda och vackra.
Varje bär är ett perfekt mörkrött hallon helt befriat från mask och mycket lättplockade. De smakar hallon men ändå annorlunda, de färgar inte av sig, det är min hand som plockat bland mörkfärgade chilliblommor tidigare. Min granne Jenny hälsar även att de går mycket bra att frysa bären och att de behåller sin färg och form vid upptining.
Japanska vinhallon kan med fördel planteras i halvskugga där den trivs bäst och ger riklig skörd. I år har jag köpt min första buske vinhallon, den och de sticklingar jag tog från grannen förra säsongen skall ge mig skörd många år framåt. Busken kan vara svår att få tag på, jag ville egentligen köpa 3 plantor men plantskolan lyckades bara skaka fram en planta. Jag kan verkligen inte förså varför de japanska vinhallonen inte är populärare.
/Charlotte
Känner till ja, fått tag på nej. Jag är ju svag för ovanliga bär och frukter och hörde först talas om vinhallonen i en bok. Sedan jag träffade en som faktiskt ätit av bären har jag letat planta. Har dock inte orkat beställa hem (än), har för mycket annat som behöver i jorden först. 😉
Kul att du berättar om detta lite ovanliga bär så fler får upp ögonen för det.
Kram Kristina
Vinhallonen är svåra att få tag på, jag beställde från en plantleverantör som beställer hem från hela Sverige och som jag skrev gick det bara att få tag på en planta. Men de 4 platorna som jag tog som självsådda fröplantor har växt till sig rejält i år så jag tror faktiskt att jag kommer att kunna plantera ut dessa på slutdestination redan nästa sommar.
Och, ju fler som frågar efter vinhallon på plantskolan…
Kram /Charlotte