Äntligen semester
Jag har haft semester i två dagar. Har inte haft något särskilt planerat, bara gjort vad som fallit mig in för stunden, visst har jag varit flitig i trädgården, men utan att ha en Att-göra lista att gå efter. Så avkopplande, så skönt, bästa terapin.
Ni vet hur tankarna kan spinna iväg åt olika håll, hur tankarna kan komma in på ett sidospår, ibland ett kort, ibland ett oändligt långt sidospår, för att sedan komma tillbaka igen, där tanken började. Precis så har det varit, fast inte bara i tanken utan även i praktiken.
I torsdags började jag att tömma skafferiet i köket (vi håller på att tömmar vårt kök pga köksrenovering). Vi har samlat på oss mängder med papperskassar och plastpåsar som jag bar ut i garaget, på vägen tillbaka ger jag krukorna på framsidan ett ögonkast, överblommade dahlior. Dags för lite dead-headling, jag hämtar sekatören och tuffar in på första sidospåret…
Just det, tomaterna på terassen håller på att trilla omkull och behöver bindas upp. Äntligen börjar tomaterna mogna, först ut är mina favoriter Black cherry och Chocolate chemi, båda mörka , små söta coctailtomater. Jag binder upp, klippar bort tjuvskott och klipper bort ännu mera blad, bladen klipper jag sedan i strimlor och fyller krukorna med. Dels för att behålla fukten i krukan och dels för att göda. Jag fortsätter med tomaterna som jag har stående inne i grannens växthus. Även de behöver klippas och tjuvas lite. Inne hos grannen ser jag en rejält uppstammad trollhassel, jag skulle också behöva ta lite på min. Tillbaka i min trädgård sätter jag kurs mot trollhasslen, sekatören har jag ju fortfarande i handen…
Jag har växthuset fullt med försådder av portlak, vintersallad, ruccolla, pak choi och korriander, men ingenstans att plantera dessa. Jag gräver upp de sista potatisplantorna och lägger skörden i kylen. Nu skall jag fylla på med lite bokashi som har stått blandad med dålig jord i 3 veckor i en murarhink, men oj är klockan redan halv sex, hög tid att gå och byta om till träning med sista sommarzumban.
Fredagen blev lika härligt splittrad. Röjde bort bondbönorna och sockerärtor, passade på att gräva ner rötterna på bondbönorna som är fulla av kväve och näringsämnen. Tappade av bokashivätska och gödselvattnade både tomater, äppleträd rotselleri mm.
Grävde ner bokashi som stått i 3 veckor i potatisbädden, luktade ovanligt mycket även flera timmar efter nergrävning. Min man brukar gnälla om lukten vid tömning av efterfermenterad bokashi men idag fick han vatten på sin kvarn när till och med granntjejerna som kommit över för en pratstund stod och höll för näsan när jag grävde ner.
Gjort en ny murarbalja med jord och bokashi som skall stå i två veckor innan nergrävning i trädgårdslandet. Rensade och förvällde bondbönor, frös in.
Mitt i alltihopa tog jag och maken en tur in till stan och kollade in vitvaror till framtida köket. Många beslut som skall fattas, många finesser, man blir nästan fartblind. Bra att lite då och då påminna sig om att det faktiskt har funkat bra att laga mat i det minst sagt spartanska köket vi haft sedan vi flyttade in. I det köket har det lagats både god mat och det har bakats goda stenugnsbakade surdegsbröd.
Jag har haft underbara avkopplande semesterdagar, nu är jag redo för utflykter, Att-göra-listor och trädgårdsprojekt.
Trevlig helg!
/Charlotte
Senaste kommentarer