Mina topp 5 grönsaker som ger maximal ROI
När jag blir tillfrågad av vänner som inte odlar vilka grönsaker jag tycker att man skall börja med så brukar jag tipsa om dess 5 grönsaker som jag tycker alla ger maximal avkastning för en mycket liten tidsinvestering.
- Sparris,Sparris kommer helt ohotad etta på min lista. Jag planterade mina sparrisplantor 2002 och har nu skördat fantastik sparris i ca 12 år. Inköpspriset på mina 5 plantor tror jag låg kring 100-lappen. Det tar några år innan man kan börja skörda fullt ut av sina sparrisplantor men efter det skördar man år efter år från att de kommer på våren och fram till midsommar. Denna vår skall jag anlägga ytterligare ett sparrisland. Barnen har fattat tycke för sparris och de fem plantor jag satte 2002 räcker inte lägre till husbehovet.
- Rabarber, finns det något godare än den första rabarberpajen man gör på våren, inte för en efterrättsfantast som jag i alla fall. Rabarbern är i princip helt skötselfri och den kommer igen år efter år och bara ger och ger. Av rabarber bakar jag, gör saft, marmelader och chutneys.
- Squash, kräver lite mer jobb än sparrisen och rabarber men är väl värd denna lilla insats med tanke på den rika skörden. Jag brukar odla 2-3 plantor men dessa ger egentligen för mycket för vad vi i familjen kan äta färskt. Squashen brukar jag så inne på våren i april-maj, den vill ha ganska varm jord för att komma igång och det gäller att tillföra näring under växtsäsongen. Jag använder mycket squash i både matlagning och bakning under sommaren. Squashplättarna (recept här), är mina favoriter, men jag bakar också gärna kakor på squashen (recept på chockladkaka här). Förra sommaren testade jag även att göra Sara Bäckmos snålröra på squash och tomat (Skillnadens trädgård ) och den har jag plockat från frysen och använt under hela vintern i mina köttfärssåser. Super! Det går även bra att skiva squash tunt och frysa in för att ha i grytor och soppor under vintern.
- Rödbetor, jag odlar olika sorters rödbetor, vanliga röda, polkabetor och gulbetor. På senare år har jag även börjat att förså rödbetorna och sedan plantera ut, men det går även bra att så i rader direkt på friland och gallra. Kokta ungsbakade rödbetor med chevre, honung tillsammans med ett glas Sauvignon blanc är något av det godaste jag vet, det skulle jag inte kunna vara utan på sensommaren. Vissa sorter går fantastiskt bra att lagra och ibland har jag kunnat äta egna lagrade rödbetor ända in i mars/april.
- Jordärtskockor, är en delikatess! Fantastiskt god i soppa, och helt underbara att bara skiva och steka i olivolja. Förra säsongen satte jag ner ca 14 skockor på ca 1,8 kvm och dessa skockor har gett mig ca 35-40 liter jordärtskockor i skörd. När jag slutskördar gräver jag upp alla skockorna och sätter sedan tillbaka 12-15 av de stora skockorna antingen på samma plats eller på annan plats i trädgården. (Recept stekta jordärtskockor, lyxig jordärtskocksoppa, jordärtskocksoppa med potatis, pak choi och squash).
För er som redan odlar, kommentera gärna och ge tips om du har någon favoritgrönsak du odlar som ger maximal avkastning för en liten tidsinvestering.
/Charlotte
Jordärtsskocka har jag jagat efter i flera olika affärer nu ett par veckor, inte hittat än men de ger sig väl. Hur står sig sparris mot sniglar? Lite sugen men har inte pallkragar jag vill offra heller..
Rödbetor ska jag förodla i år. Just för sniglarna. Hann precis komma upp komma upp sen kom sniglarna & skövlade. 🙁 Men jag ger mig inte. Jag har en plan! 😉
Ha det gott!
Kul, första kommentaren 🙂 Tack! Sniglar har inte varit något problem alls, jag odlar mina jordärtskockor i den del av trädgården där det är mest sniglar, men jag har inte alls märkt några problem. Jag har jordärtskockor så att det blir över, om du inte hittar på nära håll får du gärna ett gäng från mig, har väl för mig att du bor någonstans i västra Skåne? Jag finns strax utanför Lund. /Charlotte