- Trädgårdsvägen - http://www.tradgardsvagen.nu -

Jordgubbs- och lakritsmarmelad

Jag har de senaste åren gjort jordgubbsmarmelad efter receptet på syltsockerpåsarna. Jag gör oftast lättsylten med 1 kg bär och ½ kg socker men eftersom sylten blir fast så använder vi den som marmelad. I år har jag testat att smaksätta jordgubbsmarmeladen med lakritspulver och det blev ruskigt gott. På bilden nedan har vi provning av de olika jordgubbsmarmeladerna. Den men lakritssmak (vänster i bilden) kom ohotad 1:a.

Jordgubbs och lakritsmarmelad provning recept [1]

Ingredienser

1 kg jordgubbar, färska eller frysta

500 g syltsocker

5 msk lakritspulver (Första gången jag gjorde denna marmelad förra året hade jag i alldeles för lite lakritspulver och man smakade knappt någon lakritssmak alls, 5 msk blev lagom)

Steg för steg

  1. Skölj färska bär. Lägg färska eller frysta bär i en stor kastrull. Mixa lätt med en mixer.
  2. Blanda lakritspulver med syltsockret väl. Detta momenten är viktigt, om man häller lakritspulvret direkt i marmeladen så klumpar sig lakritspulvret. Häll i kastrullen.
  3. Koka 2-5 minuter under omrörning. Skumma.
  4. Häll på väl rengjorda burkar som värmt i ugnen på 100 grader. Förslut och förvara svalt. Öppnad burk förvaras i kylskåp. Jag förvarar mina burkar i min matkällare som håller ca 18 grader året om, jag har haft burkar med jordgubbsmarmelad som öppnats efter ca 1½ år och de har varit jättegoda.